Husk at lytte til kroppen

10/09/2013

Koreograferne Oded Graf og Yossi Berg har base i både Tel Aviv og København. Parrets nye kreation ”Bodyland” sætter bland andet fokus på, hvordan kulturen former kroppen, og hvordan kroppen husker.

”Prøv engang at tænke på, hvor mange minder, der sidder i kroppen. Vores krop er fuldstændig overfyldt og ladet med ting, vi har oplevet. Men når vi bruger kroppen til daglig, glemmer vi helt, hvordan vores livserfaringer og kroppen er relateret til hinanden,” siger danseren og koreografen Yossi Berg.

Og hans makker og medkoreograf på den nye danseforestilling, ”Bodyland”, Oded Graf, tilføjer:

”Det er jo også interessant, hvordan de forskellige steder, vi lever i verden, har indflydelse på, hvordan vores kroppe formes. Jeg og Yossi er f.eks. israelerne og født i Israel, mens de tre andre dansere i ”Bodyland” er danske, franske og tyske. Både forskellige kulturelle pres og traumatiske oplevelser påvirker jo kroppen. Det er en kortlægning af både vores hukommelse, kultur og historie i kroppen, der er interessant i vores nye kreation.”

Koreografparret, der selv danser med i forestillingen, er kun to uger inde i prøveforløbet, da de stiller op til interview i Dansehallerne, hvor den nye kreation får premiere til november. De har netop afsluttet dagens prøver på forskellige sekvenser fra ”Bodyland”, der byder på både humoristiske, poetiske og rå fysiske udtryk samt sang og tale.

”Dette er stedet, hvor jeg savner min bedstemor,” siger Yossi Berg, mens han fører den ene hånd op foran hjertet i en dansesekvens, der handler om, hvor minder er placeret i kroppen. I en anden sekvens er der fokus på den kritiske og altid dømmende stemme, vi har inde i hovedet over for vores egen krop. Men også tidens hang til at trimme kroppen er et tema i forestillingen, hvor tre dansere udholdende og rytmisk præcist sjipper rundt i mønstre til dunkende technorytmer.

”Vi har så travlt med det ydre og med at tage os ud og høre til eller ikke høre til i bestemte grupper. Vi vil være fit for life og helst yngre end tallet på dåbsattesten. For mange er det en evig ulykkelig jagt efter uopnåelige idealer frem for at pejle efter et indre og mere humant velvære. Det lyder måske naivt og banalt, men jeg er overbevist om, at vi kunne opnå langt dybere forandringer, hvis vi lyttede mere til kroppen og hvilede i den, i stedet for at søge ydre forandringer,” siger Oded Graf.

Det er ti år siden, den nu 34-årige Oded Graf og 37-årige Yossi Berg mødte hinanden i Israel, og de to dansere og koreografer, der danner par både kunstnerisk og privat, har arbejdet professionelt sammen siden 2005. Samme år, som relationen til Danmark blev indledt, da Oded Graf blev inviteret til at danse i koreografen Ari Rosenzweigs og billedkunstneren Tal Rs forestilling ”Sidste dans før mars” på Dansescenen i København.

”Det var en meget stor oplevelse at komme til Danmark og være med i Aris projekt. Faktisk vil jeg sige, at det var en oplevelse, der ændrede mit liv. Der skete så mange ting, og mens jeg boede her, begyndte jeg blandt andet at koreografere til Dansolution-konkurrencen på Dansescenen,” siger Oded Graf, der vandt koreografikonkurrencen i både 2005 og 2006.

”Her er en helt anderledes energi og atmosfære i Danmark end i Israel, hvor alting er meget intenst. Energien er mere diffus i Danmark, og her er mere stille. I Israel følte jeg mig lidt som en outsider, mens jeg bedre kunne identificere mig med folk i Danmark. De sidste par år har det været interessant at finde en balance mellem de to lande. Yossi og jeg rejser meget rundt i verden med vores kompagni og underviser eller koreograferer til andre kompagnier, men en stor del af tiden er vi i Danmark og Israel. Det er en svær, men også god balance i vores liv.”

Oded Graf har tidligere danset i både Kibbutz Contemporary Dance Company og Noa Dar Dance Group, mens Yossi Berg har danset i engelske DV8 Physical Theatre og været fast medlem af Israels førende kompagni, Batsheva Dance Company, som han også har koreograferet til.

”Når tingene bliver for komfortable, er det på tide at søge nye veje, så derfor valgte jeg at stoppe i Batsheva og blive freelancer. Som freelancer har jeg lært at have det godt med ikke at vide, hvad jeg skal fremover, for det åbner for nye muligheder. Det samme gælder vores værker, hvor Oded og jeg hele tiden søger nye udfordringer. Vi må hele tiden blive ved med at udvikle os sammen med danserne. Ellers er der ingen grund til at fortsætte arbejdet,” siger Yossi Berg.

I alt fem mandlige dansere medvirker i ”Bodyland”. Søren Linding Urup og Pierre Enaux har danset i Oded Grafs og Yossi Bergs tidligere danske produktioner ”Animal Lost” (2010) og ”Black Fairytale” (2012), mens Robin Rohrmann har medvirket i ensembleværket ”Eleven” (2011) skabt til det schweiziske Tanzkompanie St. Gallen.

”Det er vigtigt for os at arbejde med dansere, vi kender og allerede har skabt et sprog med, selv om alle vores værker er forskellige. Alle danserne bidrager med materiale til forestillingen, og alle de værker, vi har kreeret i Danmark, har været et samarbejde med performerne. Danserne bringer hver især deres helt egen farve og kvalitet ind i forestillingen, ligesom jeg og Yossi også er meget forskellige,” siger Oded Graf.

Musikken til ”Bodyland” bliver komponeret af den svenske koreograf og musiker Julia Giertz, der er den ene del af gruppen The Mob, og Sille Dons Heltoft skaber scenografi og kostumer.

”Lige nu prøver vi at finde ud af, hvilket billedsprog og fysisk sprog vi vil have i scenerummet. Derefter er det nemmere at gå i dybden og lege med tingene og blande elementerne. Vi vil selvfølgelig meget gerne finde og opdage nye ting på vejen. Det er tit de ambivalente øjeblikke, hvor tingene både er sjove og meget triste, der er rigtig interessante i en forestilling,” siger Yossi Berg.

– Vibeke Wern, Berlingske